آشنایی با فرهنگ کرمانشاه
کرمانشاه جزء کهنترین و قدیمیترین مناطق کشور بوده و قدمتی چندین هزار ساله دارد. فرهنگ کرمانشاه نیز بسیار غنی بوده و مردم کرمانشاه همیشه سعی داشتهاند که اصالت و فرهنگ کرمانشاه را حفظ کرده و آن را از دست ندهند. سالیانه تعداد زیادی از گردشگران شهر کرمانشاه را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب می کنند و از طریق خرید بلیط هواپیما به مقصد کرمانشاه به صورت هوایی و یا با اتوبوس و ماشین شخصی خود به صورت زمینی به کرمانشاه سفر می کنند. در ادامه مطالب میخواهیم درباره فرهنگ کرمانشاه و ادبیات سرزمین شیرین و فرهاد اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم.
به هر قسمت از این سرزمین که نگاه کنید نشانهای از عظمت و بزرگی پروردگار را شاهد خواهید بود. سرزمینی رؤیایی باقدمتی دیرینه و کهن، موزهای عظیم از تاریخ باستانی ایران، مردمی با اصالت و دیاری با تصاویر و مناظر زیبا و بکر طبیعی، کوههای سر به فلک کشیده، رودهای خروشان و سرزمین سنگ و آب آری اینجا کرمانشاه است سرزمین دلیران با مردمی بسیار خون گرم و میهمان نواز. این سرزمین دارای فرهنگی کهن و قدیمی بوده و هر چه در وصف این دیار بگوییم کم گفتهایم. در ادامه مطالب شما را بیشتر با فرهنگ کرمانشاه و آداب و رسوم مردم این دیار آشنا میکنیم.
پیشینه تاریخی فرهنگ کرمانشاه
بی شک کرمانشاه یکی از اولین مناطق زیست گاه بشری بوده و به جرات میتوان کرمانشاه را موزه سیر تاریخ بشر دانست. به این دلیل که در این منطقه اسکان بشر از زمان پارینه سنگی تا کنون بدون هیچ گونه وقفهای ادامه داشته است. غار شکار چیان که در کرمانشاه قرار دارد میتواند گواه این ادعا باشد. کرمانشاه یکی از اولین مناطقی بوده که در آن انسانها از غار نشینی به یکجا نشینی روی آوردهاند و در آن ساکن شدهاند و موجب پیدایش روستاها شدهاند. این امر حدود هفت هزار سال پیش از میلاد اتفاق افتاده است. این روند پیشرفت و سیر تمدن همچنان ادامه داشته و در هزاره چهارم قبل از میلاد کرمانشاه به عنوان یکی از مراکز مهم تجاری و بازرگانی محسوب میشد.
در دورههای مادی، هخامنشی، سلوکی و اشکانی کرمانشاه یکی از مهمترین مراکز به شمار میرفته. در دورههای اسلامی نیز کرمانشاه بسیار مورد توجه بوده و به طور کلی میتوان گفت باختران یا همان کرمانشاه یکی از نقاط مهم در غرب کشور بوده و هست. تمامی این توضیحات میتواند بر قدمت فرهنگ کرمانشاه دلالت داشته باشد.
نژاد و فرهنگ کرمانشاه
کردها یکی از بزرگترین و قدیمیترین اقوام آریایی هستند که در نواحی کوهستانی فلات ایران سکونت داشتهاند. نژاد بیشتر مردم این دیار نیز کردی میباشد. مردم این مناطق دارای آداب و رسوم، فرهنگ، گویش و نوع پوشش خاص خود هستند که ریشه در اعتقادات و ادوار گذشته دارد. لباس مردم این نواحی منحصر به فرد و خاص بوده و دارای ویژگیهای مخصوص به خود میباشد که شهرتی جهانی پیدا کرده است و در عین ظرافت و زیبایی آمیخته با زیور آلاتی میباشد که تکمیل کننده لباس هستند.
در این سرزمین ایالات و طوایف بزرگی زندگی میکنند که از بین آنها میتوان به ایل کلهر، سنجابی، جاف، ترکاشوند، زنگنه و قلخانی اشاره کرد.فرهنگ کرمانشاه بسیار غنی و اصیل می باشد .
آداب و رسوم مردم کرمانشاه
مردم کرمانشاه نیز مانند سایر مناطق دارای آداب و رسوم مختص به خود میباشند که بیشتر این آداب و رسوم را در مناسبتها و مراسم خاص شاهد هستیم. آداب و رسوم مردم این دیار شامل مراسم خاص این منطقه، بازیهای سنتی، غذاهای محلی و سنتی، لباس محلی و … میباشد. فرهنگ کرمانشاه ریشه در تمامی آداب و رسوم مردم این سرزمین دارد .
مراسم
شال درکی یا شال اندازی: از مراسم بسیار جالب و دیدنی که در شب عید انجام میشود شال درکی است در این مراسم جوانان در شب عید بر روی پشت بام خانهها آتش روشن کرده و از سوراخهایی که بر روی بامها برای این منظور در نظر گرفته شده است شال خود را به داخل خانه فرستاده و از صاحب خانه عیدی خود را طلب میکنند و در گویش محلی خود به صاحب خانه می گویند که پر شالمان را نسوزانی یعنی شالمان را خالی برنگردانی.
بازیها
گرزان: در این بازی ابتدا بر روی زمین دایرهای میکشند و چند نفر در درون دایره قرار گرفته و دو نفر نیز بیرون از دایره میایستند و چوبی در دست خود میگیرند و سعی میکنند با گرز خود به افراد درون دایره بزنند و آنها نیز باید از خود دفاع کرده و هیچ کدام از مرز و حریم خود خارج نشوند.
غذاهای سنتی
از مهمترین غذاهای سنتی شهر کرمانشاه میتوان ترخینه، خورشت خلال و سیب پلو را نام برد که بسیار خوشمزه میباشند. ترخینه از جمله غذاهایی است که قدمتی چندین هزار ساله دارد.
ادبیات و زبان رسمی مردم کرمانشاه
مردم کرمانشاه اکثراً به زبان کردی تکلم میکنند و این زبان دارای گویشهای متفاوتی مانند کلهری، اورامی، سورانی، لکی و … میباشند و مردم ساکن در هر منطقه از این دیار کهن به گویشی خاص صحبت میکنند. در اثر گذر زمان شاهد بودهایم که مردم کرمانشاه علاقمند شدهاند تا فارسی را با لهجه بسیار شیرین و مختص خود مکالمه کنند. به گونهای که این گویش در اشعار، داستانها، ترانهها و ضرب المثل هایشان نیز وارد شده و استفاده میشود. فرهنگ کرمانشاه بسیار اصیل و کهن بوده و مردم همیشه سعی داشتهاند که اصالت و فرهنگ کرمانشاه را حفظ کنند.
- ۵,۸۹۲ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر